Υπνική Άπνοια - Τι είναι;

Η υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι μυς του φάρυγγα στο πλάι και στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα και ξυπνά τόσο ώστε να διεγείρει τους μυς και να πάρετε βαθιά αναπνοή. Κατόπιν πέφτετε σε βαθύ ύπνο ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνετε.


Η έγκαιρη διάγνωση της υπνικής άπνοιας σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν προκαλέσει βλάβες στην υγεία, τις σχέσεις ή την εργασιακή απόδοση.

Το τελικό αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας είναι το ότι υποφέρετε από έλλειψη ύπνου και οξυγόνου και ξυπνάτε εξαντλημένος. Ο/η σύντροφός σας μπορεί να παραπονεθεί επίσης για το έντονο ροχαλητό σας. Μερικοί ασθενείς ίσως αποκοιμηθούν ενώ εργάζονται ή οδηγούν.
Διάβασε περισσότερα

Ποιές άπνοιες υπάρχουν;

Η περιστασιακή διακοπή της αναπνοής είναι φυσιολογική καθώς όλοι κάνουμε διακοπές της αναπνοής περιστασιακά. Παρ’όλα αυτά εάν συμβαίνει πάνω από 5 φορές την ώρα, τότε πιθανώς να πάσχετε από υπνική άπνοια. Στις βαριές περιπτώσεις, οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν περισσότερες από 30 φορές την ώρα.
Responsive Image
Αποφρακτική

Άπνοια
Ο πιο κοινός τύπος κατά τον οποίο οι μυς του λαιμού κλείνουν τον αεραγωγό προκαλώντας τη διακοπή της αναπνοής.
Κεντρική

Άπνοια
Δεν είναι τόσο συχνή όσο η αποφρακτική– ο εγκέφαλος ή το νευρικό σύστημα δε δίνουν εντολή στους μυς ελέγχου της αναπνοής ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της αναπνοής.
Μικτή

Άπνοια
Όταν συγχρόνως συμβαίνει αποφρακτική και κεντρική υπνική άπνοια.

Συμπτώματα Υπνικής Άπνοιας

Η υπνική άπνοια έχει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια εάν έχετε περισσότερα από 2-3 συμπτώματα 


Ροχαλητό Πολλοί ασθενείς υπνικής άπνοιας απευθύνθηκαν στον ιατρό τους επειδή το ροχαλητό τους ξυπνούσε τον/την σύντροφό τους
Υπνηλία Συμβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας και μπορεί να έχει πολύ επικύνδινα αποτελέσματα αν συμβεί κατά την διάρκεια της οδήγησης
Έλλειψη

Προσοχής
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη συγκέντρωση κατά την διάρκεια της ημέρας
Διάφορα Κατάθλιψη, εκνευρισμός, κακή διάθεση, μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή στυτική δυσλειτουργία,συχνοουρία,εφιάλτες
Responsive Image

Επιπτώσεις

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας συχνά υποφέρουν και από άλλες νόσους που σχετίζονται και πιθανώς προκαλούνται από την υπνική άπνοια. Αντιμετωπίζοντας την υπνική άπνοια, μπορείτε να μειώσετε τη βαρύτητα ή/και το ρίσκο των παρακάτω νόσων:

Υπέρταση Άν κάποιος πάσχει άπο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΑΥ) στον ύπνο τότε πολύ πιθανόν να έχει και υψηλή αρτηριακή πίεση
Καρδιαγγειακή

νόσο

Το ΣΑΥ επηρεάζει άμεσα την καριδακή λειτουργία οδηγώντας σε αρρυθμίες, βραδυκαρδίες και κολπική μαρμαρυγή
Έμφραγμα

Προσοχής
Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και σε έμφραγμα
Εγκεφαλικό Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του ΣΑΥ και των εγκεφαλικών επεισοδίων
Διαβήτης Το 40% των ασθενών με ΣΑΥ πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ

Παράγοντες Κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να πάσχει από υπνική άπνοια, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή σωματότυπου. Έχοντας κάποιον από τους ακόλουθους παράγοντες, μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο :

Ηλικία >50 έτη
Φύλλο

Αρσενικό
Βάρος > από 30 ΒΜΙ (Δείκτη μάζα σώματος)
Διάφορα Οικογενιακό ιστορικό, κάπνισμα, αλκοόλ, στενότητα αεραγωγού

Τα πάντα για την Υπνική Άπνοια

Ξυπνάτε εξαντλημένος; Ο/η σύντροφός σας παραπονιέται για το ροχαλητό σας; Ίσως ανήκετε στο 6% των ενηλίκων που πάσχουν από υπνική άπνοια. Ειδικά στους παχύσαρκους ενήλικες αυτός ο αριθμός είναι 77% . Ενδεχομένως να μην το γνωρίζετε.
Καλέστε μας σήμερα για να σας δώσουμε λύση τόσο με την διάγνωση της νόσου όσο και με την καταπολέμησή της με τις σύγχρονες τεχνολογικά συσκευές CPAP.
Responsive Image

Υπνική Άπνοια - Τι είναι;

Κατεβάστε σήμερα το φυλλάδιο για το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο και ενημερωθείτε για την πάθηση και την θεραπείας της
Κατεβάστε το φυλλάδιο