Επεμβατικος αερισμος - τυποι αναπνευστηρων

Τύποι Αναπνευστήρων

Ο αναπνευστήρας ασκεί θετική πίεση ώστε να αποφορτίσει τους αναπνευστικούς μύες ή και να τους αντικαταστήσει τελείως σε περίπτωση προβλήματος της ανθρώπινης αναπνευστικής αντλίας.

Area Terapeutica

Ιστορία Αναπνευστήρων

Τύποι Αναπνευστήρων

Ο αναπνευστήρας θετικής πίεσης μπορεί να θεωρηθεί ως ένας αναπνευστικός μυς που λειτουργεί σε σειρά με τους υπόλοιπους μύες τον αναπνευστικού συστήματος. Η εφαρμογή του αποσκοπεί στο να αναλάβει ένα μέρος του αναπνευστικού έργου του ασθενούς ώστε να αποφορτίσει την αναπνευστική αντλία.

Θετικής Πίεσης ονομάζεται διότι σε αντίθεση με τους πρώτους ιστορικά αναπνευστήρες αρνητικής πίεσης που βασιζόντουσαν στην έκπτυξη του θώρακα (και εισροή αέρα στους πνεύμονες) δια μέσου αρνητικής πίεσης εξωτερικά του στήθους, βασίζονται σε εμφύσηση αέρα απευθείας στους πνεύμονες δια μέσω του στόματος ή της μύτης.

Οι αναπνευστήρες με βάση τις δυνατότητες που έχουν διαχωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες

Area Terapeutica

Επεμβατικός vs Μη επεμβατικός αερισμός

Area Terapeutica

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-  ΑΝΑΠΝΕΣΥΤΗΡΕΣ

Τι είναι ο αναπνευστήρας πίεσης όγκου
Ο αναπνευστήρας πίεσης όγκου είναι μία συσκευή με την οποία εφαρμοζεται θετική πίεση στους αεραγωγούς δια μεσου μάσκας ή ενδοτραχειακού σωλήνα.
 
Ποια είναι η διαφορά του BiPAP με τον αναπνευστήρα;
Οι συσκευές ΒiPAP  είναι σχεδιασμένες για μη επεμβατικό αερισμό, δεν έχουν συναγερμούς και συνήθως δεν έχουν ούτε εσωτερική μπαταρία.

Aντιθέτως οι Aναπνευστήρες είναι συσκευές σχεδιασμένες για να λειτουργούν και επεμβατικά και μη επεμβατικά διαθέτουν πληθώρα συναγερμών και έχουν και αυτονομία μέσω εσωτερικής μπαταρίας για να μπορούν να λειτουργούν και χωρίς ρεύμα.
 
Μπορώ να χρησιμοποιήσω οξυγόνο με τον αναπνευστήρα;
Ναι όλοι οι αναπνευστήρες διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο στην οποία μπορεί να προστεθεί επιπροσθέτως ροή οξυγόνου.  Το τελικό μείγμα που αποδίδεται στον ασθενή μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια με σύστημα κυψελίδας Οξυγόνου FiO2 όπως ακριβώς στο νοσοκομείο
 
Οι αναπνευστήρες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ;
Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέσω μηνιαίας μίσθωσης την παροχή του αναπνευστήρα και τις υπηρεσίες υποστήριξής του.
 
Πόσο κρατάει η μπαταρία ενός αναπνευστήρα;
Η διάρκεια των μπαταριών ενός αναπνευστήρα ποικίλει αναλόγως τον τύπο του μηχανήματος και της μπαταρίας καθεαυτής.  Συνήθως ο ελάχιστος χρόνος που διαρκεί μία μπαταρία είναι τεσσερισήμισι ώρες ενώ τελευταίας τεχνολογίας αναπνευστήρες όπω; ο Prisma Vent 50 απο την Lowenstein Medical διαρκεί έως και 12 ώρες.
 
Τι γίνεται σε περίπτωση βλάβης του αναπνευστήρα
Σε περίπτωση βλάβης του εξοπλισμού πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε την εφεδρική συσκευή έκτακτης ανάγκης (ασκός αμπού ή εφεδρικός αναπνευστήρας) που έχετε.  Παράλληλα σας ενημερώνουμε για το χρόνο επέμβασης και αναλόγως κρίνετε αν είναι απαραίτητο να καλέσετε τον γιατρό ή ασθενοφόρο έτσι ώστε να ακολουθήσουν περαιτέρω ενέργειες όπως η διακομιδή στο νοσοκομείο.
 
Ποια είναι η διαφορά του μόνου με το διπλού κυκλώματος;
Η βασική διαφορά είναι ότι με την ύπαρξη διπλού κυκλώματος έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε τον εκπνεόμενο όγκο εμφύσησης (Vte) του ασθενή,  όπως ακριβώς και στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην πράξη στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνου κυκλώματος αρκεί να έχουμε ρυθμίσει τους συναγερμούς με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση διαρροών.
 

Area Terapeutica

Assistenza area terapeutica new