VIVISOL

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Η ιατρική του Ύπνου είναι μια επιστήμη η οποία είναι πλέον διαδεδομένη και πολύ γνωστή και σε συνεχή αναβάθμιση στον κόσμο των κλινικών, βασίζεται στον εντοπισμό, στη διάγνωση και στη θεραπεία των συνδρόμων και των παθήσεων του ύπνου, μεταξύ αυτών και πολλές αναπνευστικές διαταραχές.
Οι Αναπνευστικές Διαταραχές του Ύπνου (DRS) είναι συχνότερες απ’ όσο φανταζόμαστε, αυτές περιλαμβάνουν από το απλό ροχαλητό μέχρι την πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής και ονομάζονται αντίστοιχα υπνική άπνοια και υπόπνοια.
Η Vivisol είναι ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες της αγοράς στον τομέα της κατ’οίκον διάγνωσης και θεραπείας των Αναπνευστικών Διαταραχών του Ύπνου προτείνοντας καινοτομικές λύσεις τελευταίας γενιάς (από φορητά καρδιο-αναπνευστικά συστήματα μέχρι και ολοκληρωμένα συστήματα πολυκαταγραφικής μελέτης ύπνου για εργαστήρια), συσκευές συνεχόμενης θετικής πίεσης (CPAP, APAP, Bilevel, Adaptive Servo Ventilation e AutoBilevel) καθώς και θεραπευτικές κατ’οίκον εξατομικευμένες υπηρεσίες για τη συνεχή παρακολούθηση των θεραπευτικών compliance και follow-up του ασθενή.

OSAS (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ)

Το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Άπνοιας κατά το Ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια από τις κύριες διαταραχές αναπνοής στον ύπνο.
Η νυχτερινή άπνοια είναι μια διαταραχή της αναπνοής που χαρακτηρίζεται από μια μηχανική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού, η οποία προκαλεί την έλλειψη της ροής αέρα στα πνευμόνια και, κατά συνέπεια, μια μείωση του οξυγόνου στο αίμα και συχνά ένα ανεπαίσθητο ξύπνημα του εγκεφάλου.  
Το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Άπνοιας κατά το Ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια νυχτερινής άπνοιας και υπόπνοιας σε κάθε ώρα του ύπνου: ο ύπνος του ασθενή είναι ταραγμένος, επιφανειακός, και δεν προσφέρει ξεκούραση. Το ξύπνημα γίνεται με δυσκολία, λείπει η όρεξη να ξεκινήσει την ημέρα του. Επίσης ο ασθενής έχει υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας: μετά τα γεύματα, μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ, στο σινεμά, στο θέατρο, περιμένοντας τον σηματοδότη, κατά τη διάρκεια συσκέψεων…
Συχνά, στη βάση αυτών των προβλημάτων υπάρχουν λόγοι που απαιτούν την παρέμβαση ενός ειδικού.
Η ανάλυση της ποιότητας του ύπνου είναι η επιστήμη που επιτρέπει να ανιχνεύονται μερικές παθήσεις οι οποίες συχνά είναι κρυμμένες ή λανθάνουσες.
Τα σημαντικότερα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι το ΣΑΥΥ  αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες των αναπνευστικών διαταραχών κατά τον ύπνο και επηρεάζει περίπου το 2-4% του ενήλικου πληθυσμού, κυρίως τους άντρες ηλικίας 40 - 50 ετών περίπου1.
Οι επιπλοκές μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα είναι πάρα πολλές, από καρδιαγγειακές2-3 (αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας ή υπερτασικής νόσου, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Έμφραγμα) μέχρι και εγκεφαλικές (χρόνια νυχτερινή ανεπάρκεια της εγκεφαλικής οξυγόνωσης ).

ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ

Η VIVISOL έχει αναπτύξει πολυάριθμες υπηρεσίες που αφορούν στη διάγνωση και αντιμετώπιση του Συνδρόμου Άπνοιας κατά τον Ύπνο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΑΥΥ

Η Vivisol διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά συσκευών για τη διάγνωση των διαταραχών αναπνοής κατά τον ύπνο: από της πιο απλές συσκευές παρακολούθησης της καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας μέχρι και προηγμένα συστήματα ολοκληρωμένης πολυκαταγραφικής μελέτης ύπνου για τα εργαστήρια του ύπνου.

VIVIDREAM:  Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΣΑΣΤΕ

Η VIVISOL παρέχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα συσκευές καταγραφής της άπνοιας, ολοκληρωμένους πολυγράφους ή πολυυπνογράφους, συσκευές που βοηθούν τους γιατρούς στη διάγνωση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας.
Έχει αποδειχτεί ότι η αξιοπιστία της πολυυπνογραφικής εξέτασης επηρεάζεται σημαντικά από  την κατάσταση ηρεμίας και άνεσης του ασθενή κατά τη διάρκεια της εξέτασης. 
Ακριβώς γι αυτό το λόγο η VIVISOL, χρησιμοποιώντας κατάλληλα προετοιμασμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, δημιούργησε την πολυυπνογραφική υπηρεσία κατ’οίκον Vividream, η οποία παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση του ύπνου. Κατόπιν ιατρικής εντολής, η VIVISOL φροντίζει να στείλει έναν εξειδικευμένο τεχνικό στο σπίτι του ασθενή για να εγκαταστήσει άμεσα τον απαραίτητο εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα πολυυπνογράφος καταγράφει σε μια κάρτα μνήμης όλα τα απαραίτητα δεδομένα, προκειμένου να γίνει η διάγνωση ακριβώς όπως στο νοσοκομείο.
Ένας τεχνικός μας παραλαμβάνει την κάρτα το επόμενο πρωί για να μπορεί στη συνέχεια να γίνει η ανάγνωση των καταγεγραμμένων δεδομένων. Αυτή η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον γιατρό πνευμονολόγο της VIVISOL ή κατευθείαν από το προσωπικό του νοσοκομείου που σε κάθε περίπτωση έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα για να καθορίσει  τη σωστή θεραπεία.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ VIVIDREAM

Η υπηρεσία Vividream παρουσιάζει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για όλους όσους εμπλέκονται.
Το βασικό πλεονέκτημα για όλο το ιατρικό προσωπικό είναι η δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών χωρίς αυτοί να πρέπει να νοσηλεύονται και χωρίς να ανησυχούν για τεχνικά προβλήματα που συνδέονται με αυτή.  Σεβόμαστε πλήρως την επαγγελματική ελευθερία του γιατρού και το χρόνο του.
Και ο ασθενής είναι πιο ικανοποιημένος: μπορεί να παραμένει στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διάγνωσης, σε μια κατάσταση εξαιρετικής ηρεμίας και privacy.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΑΥΥ

Η κατ’ οίκον αντιμετώπιση αυτής της πάθησης γίνεται με χρήση ειδικών συσκευών αερισμού οι οποίες εξαφανίζουν την αποφρακτική άπνοια.
Η VIVISOL χρησιμοποιεί διάφορες συσκευές για τη θεραπεία αυτής της πάθησης:

  • CPAP (continuous positive air pressure), συσκευή συνεχόμενης θετικής πίεσης στους αεραγωγούς που εμποδίζει την κατάρρευσή τους και τη δημιουργία άπνοιας.
  • AUTOCPAP, συσκευή αερισμού συνεχόμενης θετικής πίεσης, αυτορυθμιζόμενη, ικανή να αναγνωρίσει την παθολογική κατάσταση του ασθενή καθώς και των φαινομένων που συνδέονται με αυτή και, ενδεχομένως, να αυξήσει ή να μειώσει αυτόματα την πίεση.
  • BILEVEL, προηγμένη συσκευή αερισμού, χαρακτηρίζεται από δυο επίπεδα πίεσης, ένα εισπνοής και το άλλο εκπνοής, απευθύνεται σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρότερες διαταραχές ή απλώς προτιμούν αυτή θεραπεία από τη θεραπεία CPAP, διότι διαθέτει πίεση εκπνοής χαμηλότερη και είναι περισσότερο ανεκτή από τους ασθενείς που πάσχουν από ΣΑΥΥ και παχυσαρκία.
  • AUTOBILEVEL: αυτόματη συσκευή αερισμού Bilevel, προσαρμόζει διαρκώς την πίεση εισπνοής και εκπνοής για να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες νυχτερινές ανάγκες του ασθενή, η συσκευή ενδείκνυται κυρίως για ασθενείς ΣΑΥΥ στους  οποίους η ανάγκη πίεσης μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση/ ύπνο REM και από νύχτα σε νύχτα καθώς και για ασθενείς με Κεντρικά Μεμονωμένα  Στοιχεία και ασθενείς που πάσχουν από το Σύνδρομο Παχυσαρκίας Υποαερισμού (OHS).
  • Adaptive Servo Ventilator: συσκευή αερισμού θετικής πίεσης, αυτορυθμιζόμενο για την αντιμετώπιση της νυχτερινής περιοδικής αναπνοής τύπου Cheyne Stokes για ασθενείς με Αναπνευστικές Διαταραχές του Ύπνου και Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Όταν συνταγογραφείται μια θεραπεία CPAP, AUTOCPAP, Bi-level και ASV ένας ειδικός της VIVISOL έρχεται άμεσα στην οικία του ασθενή και του παραδίδει τη συσκευή που ζήτησε. Στη συνέχεια πραγματοποιεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις σύμφωνα με την ιατρική συνταγογράφηση και προσαρμόζει τη συσκευή στον ασθενή, επιλέγοντας την καταλληλότερη ρινική ή στοματορινική μάσκα.

Η VIVISOL προφέρει την υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε τεχνικού προβλήματος ή κάποιας συγκεκριμένης απαίτησης του ασθενή ή του γιατρού.

Η VIVISOL δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα την παρακολούθησης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών SIDS, που αιφνιδίως εμφανίζεται σε παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Οι αιτίες του συνδρόμου αυτού δύσκολα προσδιορίζονται ακόμη και σήμερα, αλλά υπάρχουν συμπεριφορές και παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνισή του SIDS. Συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των νεογνών υψηλού κίνδυνου.
Γι αυτό το σκοπό η VIVISOL διαθέτει ένα σύστημα το οποίο καταγράφει τις καρδιακές και πνευμονικές παραμέτρους του νεογνού προκειμένου να ελέγχεται συνέχεια η κατάσταση της υγείας του και να προλαμβάνεται η εμφάνιση της πάθησης.


βιβλιογραφία


(1) Young T, Peppard PE, Gottlieb DJ. Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective.
Am J Respir Crit Care Med 2002; 165:1217-39.
(2) McNicholas WT, Bonsignore MR. Sleep apnea as an independent risk factor for cardiovascular disease: current evidence, basic mechanisms and research priorities. Eur Respir 2007:29:1-23.
(3) Faccenda JF, Mackay TW, Boon NA, Douglas NJ.
Randomized placebo-controlled trail of continuous positive airway pressure on blood pressure in the sleep apnea-hypopnea syndrome. Am J Respir Crit Care Med 2001; 163:344-8